Robot Yaz Kampı Sona Erdi

Üniversitemizde, TÜBİTAK tarafından desteklenen “Robotlarla Uzay ve Bilim Oyunları” projesi kapanış töreni gerçekleşti. On gün süren Robot Yaz Kampı Kırıkkale İl Milli Eğitim Müdürlüğünün katkılarıyla Üniversitemiz Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü’nde 5-15 Eylül 2017 tarihlerinde 30 ortaokul öğrencisinin katılımı ile gerçekleştirildi. Üniversitemiz Nurettin Topçu Konferans Salonunda gerçekleşen kapanış törenine Kırıkkale Valisi Dr. M. İlker Haktankaçmaz, Üniversitemiz Rektör Vekili Prof. Dr. Osman Çağlayan, Keskin Kaymakamı Muammer Köken, İl Milli Eğitim Müdürü İsmail Çetin, öğretim üyeleri, öğretmenler, öğrenciler ve aileleri katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan projenin yöneticisi Üniversitemiz öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Memet Üçgül, projenin amacını öğrencilerin FeTeMM (Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) alanlarına yönelik ilgilerini arttırmak, onların bilgi işlemsel düşünme becerilerini geliştirmek ve özellikle kız öğrencileri matematik ve mühendislik kariyerine yönlendirmek olduğunu açıkladı.

Kampta yapılan etkinliklere değinen Yrd. Doç. Dr. Üçgül, “ Kamp üç bölümden oluşuyor. İlk bölümde öğrencilere Lego Mindstorms EV3 robot setleri tanıtıldı ve robotların bilgisayar aracılığı ile nasıl programlanacağı anlatıldı. Bu bölümde öğrenciler robot setinde bulunan sensörlerin nasıl kullanılacağını ve sensörlerden elde edilen verilerin nasıl yorumlanacağını öğrendiler.  Robot eğitimini tamamlayan genç mühendisler, Ay İstasyonunda bir meteor yağmuru sonucunda meydana gelen sorunları çözmek için robotları kullandılar. FeTeMM yaklaşımı ile hazırlanmış Ay İstasyonu görevlerini, özel olarak hazırlanmış masa ve web sitesi (rubo.kku.edu.tr) üzerinden tamamladılar. Son olarak ise, öğrenciler günlük hayatlarındaki bir probleme çözüm üretmek amacıyla projeler geliştirdiler ” dedi.

Ortak Çalışmalar Değerlidir

Yrd. Doç. Dr. Üçgül’ ün ardından konuşma yapan Kırıkkale İl Milli Eğitim Müdürü İsmail Çetin, “Kırıkkale ilimizde bir bilim kenti, bir eğitim kenti oluşturmak hepimizin ortak düşüncesidir ve bu konuda ciddi mesafeler aldığımızın hepimiz farkındayız. Üniversitemizle milli eğitim kurumlarımız arasında iletişimin, iş birliğinin, ortak çalışmaların yaygınlaşması bizim için hem bir görev hem de bir arzudur. Bu konuda ciddi çalışmalar yaptık.  Bu çalışmaların daha ileriye götürülmesi daha yaygınlaştırılması daha çok öğrenciyle sürdürülür hale gelmesi de hedefimiz olmalıdır. Üniversitemiz ile Milli Eğitim Müdürlüğümüzün ortak çalışmalarının ne kadar değerli olduğunu bir kez daha görüyoruz. Bu konuda üniversite yönetimimizin de bizim kadar istekli olduğunu biliyoruz Sayın Valimizin de her zaman desteklerini hissediyoruz. Emeği geçen hocalarımıza, velilerimize teşekkür ediyorum, saygılar sunuyorum” dedi.

Her Büyük Başarı Küçük Girişimlerle Başlar

Böyle bir etkinliğin Kırıkkale’de gerçekleştirilmiş olmasından büyük memnuniyet duyduğunu söyleyen Kırıkkale Valisi Dr. M. İlker Haktankaçmaz, “ Projenin başlığına bakınca robot, uzay, bilim ve oyun… Bu kavramları, çocuklarımıza oyun içerisinde verebilmek için çok iyi düşünülmüş bir proje. Önceki yüzyıl hep konuşulurdu: Sanayi yüzyılı. Ondan sonra sanayi ötesi yüzyıl ve artık içerisinde bulunduğumuz yüzyıl, bilgi yüzyılı. Bizler bunun farkındayız, ülke olarak bu konuda son dönemde çok güzel çalışmalar oldu. Özellikle bilgiye dayalı teknoloji konusunda ülkemizde de gurur verici gelişmeler oluyor. Burada yapılan çalışma belki küçük bir çalışma, 24 kişi ile 30 kişi ile başlamış bir çalışma ama özellikle burada genç beyinlerimize, çocuklarımıza seslenmek istiyorum. Belki daha önce de duymuşsunuzdur. Her büyük başarı böyle küçük girişimlerle küçük çalışmalarla başlar. Kırıkkale’de bugün başlayan eğitim muhakkak önümüzdeki yıllarda daha da gelişerek devam edecek ” dedi.

Konuşmaların ardından kamp süresince 5’er kişilik gruplarda çalışan öğrenciler, geliştirdikleri projeleri ailelerine ve protokol üyelerine sergilediler.

Tören fotoğraf çekimi ve ikram ile son buldu.