Prof. Dr. Rouse Veteriner Fakültemizde Konferans Verdi

Düzenlemiş oldukları etkinliklerle alanında yetkin isimleri öğrencilerimiz ile buluşturan Veteriner Fakültemiz önemli bir konferansa daha ev sahipliği yaptı. Amerika Birleşik Devletleri Tennessee Üniversitesi-Knoxville Veteriner Fakültesinde öğretim üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Barry T. Rouse, Veteriner Fakültesi Prof. Dr. Mehmet Gürkan konferans salonunda “Viral İmmünolojide Çözülmemiş Bazı Problemler ve Bu Problemlerin Çözümleri Var mı ?” konulu konferans verdi. Konferans, Uluslararası Veteriner Hekimliği Öğrenci Topluluğu (IVSA-KKU) danışmanı öğretim üyesi Doç. Dr. Serkan Erat ve fakülte öğrencisi Aslıhan Merve Acer’in organizasyonu ile gerçekleştirildi. Konferansa, Kırıkkale Üniversitesi Rektör yardımcıları Prof. Dr. Hakan Kocamış, Prof. Dr. Osman Çağlayan, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Başalan, Veteriner ve Tıp Fakültelerinde görev yapan öğretim üyeleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Şap Enstitüsünde çalışan veteriner hekim ve biyologlar, lisans ve lisansüstü öğrencilerimiz katıldı.

Parlak bir akademik kariyere sahip olan Prof. Dr. Rouse, insanlarda körlüğe neden olan Herpes virüsler üzerinde 30 yılı aşkın bir süre boyunca önemli araştırmalar yaptı. 1968 yılından günümüze; enfeksiyöz hastalıklar, viral immünoloji (bağışıklık bilimi) ve immunopatoloji konusunda başarılı çalışmalara imza attı. Yayınladığı makaleleri ile 21 binin üzerinde atıf alan Prof. Dr. Rouse, aralarında Üniversitemiz Veteriner Fakültesi Viroloji Anabilim Dalında görev yapan Prof. Dr. Ahmet Kürşat Azkur’un da bulunduğu 80’den fazla lisansüstü öğrenciyi ve doktora sonrası araştırmacıyı eğitti.

Prof. Dr. Barry T. Rouse konuşmasında insanlarda ve veteriner hekimlikte kullanılan aşıların ve aşılamanın önemine değindi. Orta ve düşük gelirli 94 ülkede aşı yatırımı için harcanan 34 milyar dolar sayesinde, hastalıkların yol açacağı 586 milyar dolarlık zararın engellendiğini ve bu aşı yatırımlarının ülke ekonomilerine 1.53 trilyon dolar katkı sağladığını, 3 milyon çocuğun aşılamalar ile ölümden kurtarıldığını belirtti.  Tüberküloz, Sıtma, AIDS hastalıklarına karşı hala insanlığın tam anlamı ile başarılı bir aşı üretemediğini vurgulayan   Prof. Dr. Rouse, bu sorunun nedenleri ve çözüm yolları hakkında bilim dünyasında yer alan tartışmalara değindi. Prof. Dr. Rouse, Hepatit C, grip (influenza), insan papilloma (siğil) virüsü, respiratör sinsitiyal virüs, Rotavirüs, Chikungunya, dengue, Zika, Batı Nil Humması virüslerine karşı aşılamalar hakkında güncel bilgileri paylaştı ve aşılama uygulamalarında mikrobitatının önemi üzerinde durdu. Kendi laboratuvarında gözlemlediği, şeker metabolizması ve herpes simpleks virüsünün neden olduğu körlük arasındaki ilişkiyi deneyler ile açıkladı.

Konferans sonrasında Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Osman Çağlayan konuşmacıya plaket ve hediyesini takdim etti. Program fuaye alanındaki ikram ile sona erdi.