Üniversitemiz Öncülüğünde Dünya Diyabet Günü Kutlandı

Üniversitemiz Endokrinoloji Bilim Dalı ve İç Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyeleri önderliğinde ve İl Sağlık Müdürlüğü işbirliğiyle 14 Kasım Dünya Diyabet Günü Etkinliği, Kırıkkale Cumhuriyet ve Demokrasi Meydanı’nda düzenlendi. Bu etkinlik kapsamında ücretsiz parmak ucu kan şekeri ve kan basıncı ölçümleri yapılarak toplum taraması yapıldı. Ayrıca yaşam tarzı değişiklikleri bakımından sağlıklı beslenme, egzersizin önemi ve gebelik diyabeti konusunda gerek broşürler ve afişlerle gerekse bire bir sohbetlerle halka yönelik eğitim verildi. Bu tarama esnasında diyabet ve hipertansiyon tespit edilen hastalar, hastalıkları ve tedavisi hakkında bilgilendirilip ilgili sağlık kuruluşlarına yönlendirildi.

Bu yılın teması ‘Kadınlar ve Diyabet-Sağlıklı Bir Gelecek Hakkımız’  olarak belirlenen Dünya Diyabet Günü etkinliğine Kırıkkale Vali Yardımcısı Dr. Ayhan Özkan, Üniversitemiz Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Güler, Kırıkkale İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş, Üniversitemiz Tıp Fakültesi öğretim üyeleri, Üniversitemiz Tıp Fakültesi öğrencileri, Beslenme Uzmanı Diyetisyen  ve Diyabet Eğitim Hemşiresi katıldı.

Gebelik Diyabeti Tanısı ve Tedavisi

Diyabet hastalığını tanımlayıp, hastalık hakkında genel bilgiler verdikten sonra  özellikle gebelikte ortaya çıkan şeker hastalığı ile ilgili bilgi veren Üniversitemiz Endokrinoloji Bilim Dalı ve İç Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Şenay Arıkan Durmaz, “Gebelik diyabeti (Gestasyonel diyabet), ilk defa gebelik esnasında özelliklede gebeliğin 20. haftasından sonra ortaya çıkan bir diyabet tipidir. Gebelik diyabetinin tanısı gecikir ve optimal şartlarda tedavi edilmez ise hem anne hem de çocuk açısından bazı önemli sağlık sorunlarına neden olabilir. Annede bebeğin etrafını saran sıvı miktarında artış (polihidroamniyoz), hipertansiyon, idrar yolu enfeksiyonu ve sezaryen sıklığında artış, gelecekte tip 2 diyabet gelişme riski ve gebelik diyabeti gelişme riskinde artış gibi sağlık sorunları gözlenebilir. Bebeklerde ise 4 kg’ın üzerinde iri doğum, kan şeker düşüklüğü, kalsiyum düşüklüğü, sarılık, doğum travmaları, ani bebek ölümü ve ileri yaşlarda obezite ve tip 2 diyabet sıklığında artış gibi önemli sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle ülkemizde tüm gebelere 24-28. haftalarda gebelik diyabeti taraması için şeker yükleme testi yapılmaktadır. Bununla birlikte obezite, ailede diyabet öyküsü, önceki gebeliğinde gebelik diyabeti öyküsü ve ileri anne yaşı gibi risk faktörleri mevcut ise 24-28 gebelik haftaları beklenmeden gebeliğin başlangıcında gebelik diyabeti taraması yapılır. Gebelik diyabeti tanısı alan hastaların çoğunluğunda gebeliğin sonlanmasını takiben şeker hastalığı geçer ancak her yeni gebelikte tekrarlar. Bazen de ilerleyen yıllarda bu kadınlarda tip 2 diyabet daha sıklıkla gelişir. Bu kadınlara sağlıklı yaşam tarzı değişikleri önerilmeli ve ömür boyu diyabet gelişimi açısından takip edilmelidirler. Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesinde yer alan diyabet polikliniğimizde tüm diyabet hastalarına ve gebelere yönelik diyabet ve beslenme eğitimi verilmekte, takipleri yapılmakta ve hastalarımızın tedavisi başarıyla sürdürülmektedir” dedi.