Bilim İnsanı Yetiştirme ve Altyapı Kurma ve Geliştirme Proje Türünde Destekler Verilmeye Başlanmıştır

Üniversitemiz Bilimsel Araştırma Projeleri Yönergesi’nin Proje Türlerini Düzenleyen 6’ncı Maddesine 04/01/2019 tarih ve 1/4  sayılı Senato kararı İle “Bilim İnsanı Yetiştirme ve Altyapı Kurma ve Geliştirme Proje” türü eklenmiştir. Bu proje türü kapsamında verilen desteklere ilişkin bilgiler aşağıda açıklanmıştır.



Bilim İnsanı Yetiştirme ve Altyapı Kurma ve Geliştirme Projesi

        Aşağıda belirtilen destekler verilir. İşleyişe ilişkin esasları belirleme yetkisi komisyona aittir.

 

1)     Yurtdışı Bilimsel Faaliyetlere Katılım Desteği;

Bu destekten yürütücüler yazılı sunum, sözlü sunum veya sanat alanında yapacakları sunumlar için faydalanabilir. Bu faaliyetin önceden yapılmamış olması ve başka bir kaynaktan destek almamak esastır. Bu destekten faydalanabilmek için, öncelikle görev yaptığı birimin yönetim kurulunun yapılacak bu çalışmayı onaylaması gerekmektedir Üniversitemiz öğretim elemanları bu destekten yılda sadece bir defa faydalanabilir. Ancak BAP komisyonu tarafından belirlenen kriterlere göre aynı yıl içerisinde ikinci yurtdışı bilimsel etkinlik desteklenebilir ve verilecek destek miktarı BAP komisyonu tarafından belirlenir. Başvuruların faaliyetin başlayacağı tarihten en az 1 ay önce BAP Otomasyon Programı üzerinden yapılması gerekir.

 

2)       Dış Mali Kaynaklı Projelere Başvuru Yapanlara ve/veya Desteklenen Projelere Teşvik Desteği;

Kırıkkale Üniversitesi öğretim elemanlarının Dış Mali Kaynaklardan Proje desteği almalarını teşvik etmek amaçlanmıştır. Üniversitemiz öğretim elemanları dış mali kaynaklara proje başvurusu yapması ve/veya proje desteği almaları halinde, Komisyon tarafından belirlenecek oranlarda teşvik verilecektir. Öğretim elemanları belirlenen teşvik tutarları ile Ar-Ge kapsamında olmak üzere malzeme alabilecek veya bilimsel amaçlı yurtiçi, yurtdışı seyahat giderleri ödenebilecektir.

 

3)       Yabancı Dile Çeviri ve Redaksiyon Desteği;

a- Proje yürütücüsü veya makalede birinci isim yazar olan Üniversitemizin kadrolu tüm öğretim elemanları faydalanabilir

b- Her bir başvuru için en fazla 600.-TL destek verilir. Bu tutarı BAP Komisyon kararı ile değiştirilebilir. 

c- Avrupa birliği veya diğer Uluslararası Kuruluşlara sunulacak projeler herhangi bir sayı ve bütçe

sınırlaması olmaksızın desteklenir.

ç- SCI/SSCI endeksi kapsamındaki akademik dergilerde en fazla 2 adet birinci isim makalesi yayınlanmış öğretim elemanı ilk seferde bu destekten 2 kez faydalanabilir. Daha sonraki müracaatlarında bu destekten yararlandığı önceki makalesinin SCI/SSCI endeksi kapsamındaki akademik bir dergide yayınlanmış (yayına kabul edilmiş olması da yeterlidir) olması şartı aranır.

d- SCI/SSCI endeksi kapsamındaki akademik dergilerde 2 den fazla birinci isim makalesi yayınlanmış öğretim elemanı ilk seferde bu destekten 1 kez faydalanabilir. Daha sonraki müracaatlarında bu destekten yararlandığı önceki makalesinin SCI/SSCI endeksi kapsamındaki akademik bir dergide yayınlanmış (yayına kabul edilmiş olması da yeterlidir) olması şartı aranır.

 

4)       Yayınlara Teşvik Desteği;

a- Teşvik, Kırıkkale Üniversitesi kaynaklı çalışmalardan çıkan “Science Citation Index (SCI), Science Citation Index-Expanded (SCI-Expanded), Social Sciences Citation Index (SSCI) ve Arts and Humannities Citation Index (AHCI) tarafından taranan ve TÜBİTAK-UBYT dergi listesinde” yer alan tam araştırma (original research article) ve derleme (review) olarak yayımlanan ve Kırıkkale Üniversitesi mensubunun birinci isim olduğu yayınlara verilir.

b- Yayında kurum adı olarak “Kırıkkale Üniversitesi” ifadesinin yer alması gerekmektedir.

c- Teşvikten Kırıkkale Üniversitesi mensubu tüm yazarlar eşit kullanım hakkına sahiptir.

ç- Öğretim elemanı kazandığı teşvik tutarları ile Ar-Ge kapsamında olmak üzere malzeme alabilecek veya bilimsel amaçlı yurtiçi, yurtdışı seyahat giderleri ödenebilecektir.

d- Her yayın için yalnızca bir başvuru hakkı vardır.

e- Teşvik miktarı TÜBİTAK-UBYT tarafından verilen yayın teşvikleri dikkate alınarak verilir.”

       5)       Buluşa Patent Alınmasında Danışmanlık Hizmeti Desteği;

Buluşu olan bir öğretim elemanı, bu buluşuna patent almak istediği takdirde, patentleştirme sürecine ilişkin giderleri karşılanır.

6)       BAP Destekli Proje Kapsamında; Sanayi ile İşbirliği Yapanlara Teşvik Desteği;

Proje devam ederken ya da tamamlandığında; elde edilen verilerin kamu, sivil toplum kuruluşları ve Sanayi kuruluşları işbirliği ile, sanayiye aktarılması, ekonomik değere dönüştürülmesi halinde, proje bütçesinin %5’i oranında yürütücüye teşvik verilir. Öğretim elemanları belirlenen teşvik tutarları ile Ar-Ge kapsamında olmak üzere malzeme alabilecek veya bilimsel amaçlı yurtiçi, yurtdışı seyahat giderleri ödenebilecektir.