Diş Hekimliği Fakültemizden “12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve 18 Mart Çanakkale Zaferi Şehitleri Anma” Programı

Üniversitemiz Diş Hekimliği Fakültesi tarafından, “12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve 18 Mart Çanakkale Zaferi Şehitleri Anma” Programı düzenlendi. Şehit Ahmet Özsoy Konferans Salonu’nda gerçekleşen programa, akademik ve idari personelimiz ile öğrenciler katıldı.

İstiklal Marşı ve Saygı Duruşu ile başlayan program, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Saadet Sağlam Atsü’nün açılış konuşması ile devam etti. Prof. Dr. Saadet Atsü, Balkan Savaşlarından Millî Mücadele’ye kadar uzanan süreçte cepheden cepheye on yıllarca savaşın içinde olan ve bu uğurda büyük fedakarlıklar yapan ecdadın biyografilerinden bir örnek vererek, yaşanan süreci ve dönemin ağır koşullarını dile getirdi.

 Programa konuşmacı olarak katılan Üniversitemiz Diş Hekimliği Fakültesi Fakülte Sekreteri Dr. Ömer Ali Keskin, Trablusgarp Savaşı’ndan başlayarak Osmanlı Devleti’nin içinde bulunduğu savaşları, bunların birbirine etkisini, Balkan Savaşı ve Birinci Dünya Savaşı’nın olağanüstü şartlarını aktarırken Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti’nin savaştığı cephelere değinerek özellikle Çanakkale Boğazındaki mücadeleyi ve bunun önemini aktardı.

Dr. Ömer Ali Keskin, “Osmanlı Devleti’nin hem karada hem de denizde kazandığı başarılar ve zaferler çok önemli. Bu savaşta Osmanlı Devleti yenilmedi fakat savaşa birlikte girdiği Almanya ve diğer müttefiklerinin yenilgisi nedeniyle yenilmiş sayıldı ve bu da Mondros Mütarekesi ile bir oldu bittiye getirildi. Savaşta yenilgiyi kabul etmeyen Osmanlının başarılı ordu komutanları mücadele için yeni bir sahada, Anadolu’da Mustafa Kemal Paşa’nın liderliğinde yeni bir mücadele başlattı ve bunu, tüm milletle birlikte sürdürdü. Milli Mücadele ile, on yıldır savaşlarla yoğrulan ve yorulan bu coğrafyada halkın ve ordunun moralini yüksek tutmak, manevi olarak ayakta kalmak ve direnişi daha da güçlü kılmak için hem bazı gruplardan hem de ordudan bir Milli Marş, İstiklal Marşı yazılması talebi doğdu. Bunu Milli Maarif Vekâlet’ine iletmeleri sonucu bir yarışma düzenlendi ve buna katılan 724 şiirden beğenilen bir şiir çıkmadı. Yarışmaya Mehmet Akif’in katılmadığı görülmüş, bunun nedeninin de yarışmada para ödülünün olması olarak tespit edilmişti. Bu durum Vekaletçe anlaşılınca Akif’in katılma şartı olan ödülün, savaşa ilişkin yardım kurumlarına verilmesi şartının yerine getirilmesiydi ve böylece Mehmet Akif marşı yazmaya başladı.” diye konuştu.

 Dr. Ömer Ali Keskin sözlerine şöyle devam etti: “Akif’in bu Marşı yazması istenmişti zira o büyük Türk-İslam şairi olarak bilinen, farklı bir cephede görevli olduğu için hiç bulunmadığı halde Çanakkale savaşlarını derin bir vecd ile ‘Çanakkale Şehitlerine’ şiirinde kaleme alan Akif’ti. Bu nedenle ancak onun bu marşı yazabileceğine inanılıyordu. Mehmet Akif’in bu marşı Tacettin Dergâhında, Mecliste, yolda yürürken, hemen hemen her uygun ortamda büyük bir ruh halinde yazıyordu. İstiklal Marşı, Mecliste ayakta büyük alkışlar eşliğinde ve birçok defa okunarak kabul edildi ve bu Marşı Mehmet Akif, eserlerini topladığı Safahat adlı külliyata Akif’çe alınmadı zira İstiklal Marşı’nı millete hediye ettiğini dile getirdi.” dedi.

Konuşmaların ardından Üniversitemiz öğrencilerinin günün anlam ve önemine yönelik düzenledikleri müzik ve şiir dinletilerine geçildi.

Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Saadet Sağlam Atsü tarafından,  öğrenciler adına Dr. Öğr. Üyesi Pelin Esmergül’e çiçek verildi.

Program, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.