Ata Yurdundan Gelen Kardeşlerimizle Üniversitemizde Nevruz Coşkusunu Yaşadık

Üniversitemiz ve Uluslararası Kırgızistan Üniversitesi iş birliğiyle hazırlanan Kırgızistan'ı Tanıtım ve Nevruz Programı Mavi Salon'da yapıldı. Programa Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, Uluslararası Kırgızistan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr.  Akılbekov Baatırbek Rısbekoviç, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Mehmet Başalan ve Prof. Dr. Erol Yılmaz, akademik ve idari birim amirlerimiz ile öğrencilerimiz katıldı.

Saygı Duruşu, İstiklal Marşı ve Kırgız Marşı'nın okunması ile başlayan program, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Erol Yılmaz'ın konuşması ile devam etti. Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Erol Yılmaz, “Kardeş ülkelerden biriyle böyle bir etkinlik yapılması bizi kardeşlik ilişkileri bağlamında çok mutlu ediyor. Öğrencilerimizin bu işte aktör olması ayrıca mutluluk sebebimiz. Bu tür çalışmaların uluslararasılaşma bağlamındaki kıymetinden daha çok kardeş ülkelerle bir araya gelmemiz ve uluslararası öğrencilerimizin bu tür etkinliklerde aktör olması elbette daha önemli ve bu, bizleri mutlu ediyor. Nevruz aslında yeni gün, baharın müjdecisi, bir yenilenmenin müjdecisi. Dolayısıyla böyle bir etkinlikte özellikle Kırgızistan’dan Bir Rektör Yardımcısı Hocamız ve öğrencimiz olan kızı ile böyle bir etkinlikte bir arada olmaktan sevinç duyuyoruz.  Özellikle misafir öğrencilerimizin bu tür etkinliklerde aktör olduğu çalışmaların artmasını diliyorum.” diye konuştu.

Konuşmalarına Nevruz Bayramını tebrik ederek başlayan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Başalan, “Hepinizin yeni baharı kutlu olsun. Üniversitemizin hem uluslararası öğrencilerine hem de uluslararasılaşmayı düşünen bizim mentor öğrencilerimize bu programın faydalı geçmesini diliyorum.” dedi.

Nevruz Bayramı Derin Bir Anlama Sahiptir

Programda konuşma yapan Uluslararası Kırgızistan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr.  Akılbekov Baatırbek Rısbekoviç, “Bugün bizler için çok önemli bir gün. Kırgız Cumhuriyeti Uluslararası Üniversitesi adına hepinizi selamlayarak Ramazan Ayınızı tebrik etmek istiyorum. Nevruz Bayramı; bahar bayramı, yeni yıl bayramı, Türklerin bayramdır. Sizlerin de gördüğü gibi kışların bahara döndüğü bayramdır. Nevruz yeniden doğuşun başlangıcını simgeliyor. Bu bayramın binlerce yıllık bir geçmişi bulunmakta ve bu bayram derin bir anlama sahiptir. Nevruz, kış uykusundan uyanan insan ve doğa arasındaki uyumun göstergesi olarak saf niyetler ve iyi niyetleri ifade etmektedir. Bugün iki Üniversite arasında ulusal ilişkilerin gelişmesinde önemli bir adımı kutlamak için buradayız. İş birliği anlaşmasının imzalanması sadece formal bir eylem değildir. Bilgi ve deneyimlerin paylaşımı, öğrenci ve personel için yeni fırsatlar yaratması açısından önemlidir. Ortak araştırma, öğrenci ve öğretmen değişimi ve kültürel değişim kapılarını açıyor. Heyecanımızı paylaşan herkese en içten şükranlarımı sunuyorum.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr.  Akılbekov Baatırbek Rısbekoviç, konuşması sonrasında Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan'a güzel zamanlar geçirmesi temennisiyle ahşap saat hediye etti. İki kardeş ülke arasında bağları güçlendirmeye vesile olan programa katılımları dolayısıyla Prof. Dr.  Akılbekov Baatırbek Rısbekoviç'e teşekkür eden Rektörümüz, iki üniversite arasındaki güzel ilişkilerin ve hatırın nice yıllar sürmesi temennisiyle Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rısbekoviç'e Türk kahvesi fincan seti hediye etti.

“İlerde Sizlerin Sayesinde Müslüman Türk Dünyası Yeniden Yeşerecektir”

Tarihi, milli ve kültürel bağlarımızın olduğu ülkelerle iş birliğine önem verdiklerini belirten Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, “Gönül coğrafyamızdan ve başka ülkelerden gelen öğrencilerimiz için yabancı öğrenci değil; misafir öğrencilerimiz ifadesini kullanıyorum. Hepimiz kardeşiz ve kardeşlikte yaşın önemi yok. Pandemi döneminde ve geçen sene depremden dolayı faaliyetleri yapamamıştık. Kırgızistan ile aramızdaki protokol kapsamında bu tarz etkinlikler yapmak istemiştik. Bugün yapılan bu etkinlik, verilen sözün yerine getirildiğini gösteriyor. Kırgızistan’dan gelen kardeşlerimiz Nevruz Bayramını, kışın bahara dönüşü olarak ifade ediyor. Sabah karla başlayan gün, şimdi yağmura döndü. Dolayısıyla esas Nevruz Bayramı böyle kutlanıyormuş. Bizler de bugün Ata yurdumuzda kutlandığı gibi Nevruz Bayramımızı kutladık. Bahar; canlanmanın, filizlenmenin önemli bir göstergesi. Türk yurdunda bayram olan bugün, farklı kültürlerden ve coğrafyalardan insanların bir araya gelerek birbirini etkilemesidir. Üniversitemize döndüğümüzde bu olay nasıl oluyor? Dışarıdan gelen misafirlerimizle nasıl bir etkileşim oldu? Bazıları dil öğreniyor, bazıları buraya yerleşiyor. Buranın çalışanları, buradan aldıkları eğitim sonucunda buranın ekonomisine katkı sağlıyorlar. Son dönemde dünyanın önemli alanlarında, bürokrasilerinde bizden mezun olan misafir öğrencilerimiz bulunmaktadır. Bu güzelliklerin sebebi sizin burada kurmuş olduğunuz arkadaşlıklar. Anadolu'dan olan gençlerin en önemli görevi, misafirlerimizi burada ağırlamaktır ve misafir etmektir. Memlekete gittiğinizde buradaki arkadaşlarınızla proje bazlı çalışmalar yapmanız lazım. Bizlerin Türkiye coğrafyasında ürettiğimiz bu teknolojik ürünler sadece burada değil gönül coğrafyasında tüm ülkelerin yararına olacak şeylerdir. İlerde sizlerin sayesinde Müslüman Türk dünyası yeniden yeşerecektir.” dedi.

Konuşmaların ardından öğrencimiz Kalıskan Edilova tarafından “Kırgızistan ve Nevruz” konulu sunum yapıldı. Edilova sunumunda Kırgızistan’ın tarihi ve kültürü, coğrafi özellikleri ve bölgeleri, Kırgızistan bayrağı ve 21 Mart Nevruz Bayramının Kırgız kültüründe önemini anlattı.

         Renkli görüntülere sahne olan etkinlik; kopuz dinletisi, “Ak Kepterim” şarkısının kopuz eşliğinde söylenmesi, “Ak kuu” dansı, dünyanın en uzun destanı olan Manas Destanı’nı anlatan videonun izlenmesi ve Akılay Akılbekova’nın “Ağız Kopuzu” dinletisi ile devam etti.

        Programda ayrıca Üniversitemiz ve Uluslararası Kırgızistan Üniversitesi öğrencilerinden oluşan koro “Kırgızistan” adlı şarkıyı seslendirdi. Büyük bir beğeniyle dinlenen şarkı sonrasında Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan ve Uluslararası Kırgızistan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr.  Akılbekov Baatırbek Rısbekoviç, koro üyelerine teşekkür ederek hediye verdi.

      Rektörümüz ve Prof. Dr.  Akılbekov Baatırbek Rısbekoviç’in Kırıkkale Meslek Yüksekokulu önünde Nevruz ateşini yakması ve demir dövmesi ile devam eden etkinlik, Nevruz ateşi üzerinden atlanması ile sona erdi.