Üniversitemiz Senatosu "100. Doğum Yılında Prof. Dr. Fuat Sezgin'e Vefa" Programına Katıldı

Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı (İBTAV) tarafından yayımlanan "Arap-İslam Bilimler Tarihi" adlı 17 ciltlik eserin tanıtımı ve "100. Doğum Yılında Prof. Dr. Fuat Sezgin'e Vefa" programı kapsamında panel gerçekleştirildi.

Atatürk Kültür Merkezi'nde yapılan programa Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin, Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Necmeddin Bilal Erdoğan, Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı Yönetim Kurulu ve Mütevelli Heyeti Başkanı Mecit Çetinkaya, Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, Prof. Dr. Mahmut Ak, Prof. Dr. Mahmut Karakuş, 40 Rektör ve Üniversitemiz Senatosu ile çok sayıda davetli katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, Prof. Dr. Fuat Sezgin'in hayatını anlatan belgesel gösterimi ve Prof. Dr. Fuat Sezgin’in Almancadan Türkçeye çevrilen "Arap-İslam Bilimler Tarihi" eserinin tanıtımı ile devam etti. Tanıtım sonrasında Necmeddin Bilal Erdoğan, Arap-İslam Bilimleri Tarihi'nin çeviri ekibine sertifikalarını takdim etti.

Program, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin’in konuşmaları ile devam etti.

"İBTAV ile İslam Kültür ve Medeniyetinin Zengin Mirasını Gelecek Nesillere Aktarıyoruz"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 28 Şubat tarihine işaret ederek, "Bu milletin evlatlarını eğitim hakkından, ilim çabasından, devletine hizmet etme gayretinden mahrum bırakmak isteyenlerin gerçekleştirdiği ve 1000 yıl sürecek zannettikleri postmodern darbenin yıl dönümündeyiz. Hocamızı andığımız bu günde burada buluşuyor olmak enteresan bir tevafuk oldu. Allah'a hamdolsun 28 Şubat 1000 yıl sürmedi çünkü o haklarından mahrum etmek istedikleri insanlar, bu ülkenin öz evlatları, bu toprakların ev sahipleriydi. Ev sahibinin üstüne kapıyı kapattığını zanneden kendisi dışarıda kalırmış. Ülkemizin bilim yolculuğunu en üst düzeyde himaye eden Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın bizzat takip ettiği çalışmayla; eserlerini, kitaplarını, birikimini ülkemize kazandırarak İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'ni kurduk. Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı ile de İslam kültür ve medeniyetinin zengin mirasını gelecek nesillere aktarıyoruz." dedi.

“Müfredattaki Revizyonlarda Prof. Dr. Sezgin de Yer Alacak”

Geçmişi ve geleneğini okumaktan haz alan, onur duyan bir kuşak yetiştirmek istediklerini vurgulayan Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin, müfredatla ilgili yapacakları bazı revizyonların içerisinde Prof. Dr. Sezgin'in de yer alacağını kaydetti. Bakan Tekin, "Biz, bu vesileyle Bilim Tarihi derslerini vermek üzere Talim ve Terbiye Kurulu Başkanımızla da konuştuk. 'Bilim Tarihi' lisans programlarından mezun olan arkadaşlarımızın bu dersleri verebilmesiyle ilgili Talim ve Terbiye Kurulunun 9 numaralı kararında da değişiklik gündemimizde. İnşallah onu da yapmış olacağız." şeklinde konuştu.

Necmeddin Bilal Erdoğan ve İBTAV Yönetim Kurulu ve Mütevelli Heyeti Başkanı Mecit Çetinkaya; katılımları dolayısıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’a ve Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin’e teşekkür ederek eserlerin birer cildini hediye ettiler.

Rektörümüzün Moderatörlüğünde Yapılan Panelde Prof. Dr. Fuat Sezgin ve Eserleri Anlatıldı

Yoğun bir katılımla gerçekleşen program, Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan’ın moderatörlüğünde yapılan panel ile devam etti. Panelin açılış konuşmasını yapan Rektörümüz, "27 Mayıs 1960 askeri darbesi sonrası, darbeci Milli Birlik Komitesi tarafından 12 Nisan 1962’de çıkarılan kanunla ihraç edilen ve hem demokrasi hem de üniversite tarihimize kara bir leke olarak “147’liler” şeklinde kaydedilen ihraç olayında mağdur edilen 147 öğretim üyesinden biri olan Prof. Dr. Fuat Sezgin Hocamız çalışmalarına Almanya’da devam etmiş ve “şaheser” kavramını sonuna kadar hak eden eserler hazırladıktan sonra kaldığı yerden devam etmek üzere aziz vatanına dönmüş ve çalışmalarını demokratik bir ortamda son nefesine kadar çok sevdiği ülkesinde sürdürmüştür." dedi.

"Bu Ülkenin Öz Çocukları Vatana ve Millete Hizmet Nöbetini Tekrar Devralmışlardır"

Fuat Sezgin'in darbe sırasında üniversiteden uzaklaştırılsa da çalışmalarına ara vermediğini belirten Rektörümüz, "Fuat Sezgin Hocamız, yurda dönmesiyle birlikte bizzat ve yakından ilgilendiği İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'nin açılışını 26 Mayıs 2008 tarihinde mevcut hükümetin desteğiyle İstanbul’da gerçekleştirmiştir. Müze, Gülhane Parkı’ndaki eski Topkapı Sarayı Has Ahırlar binalarında, ferah alanlara sahip, Enstitü'nün hazırlamış olduğu objelerin, ziyaretçilere hitap edici şekilde sunulan albenili bir sergi mekânındadır. Uluslararası çeşitli akademilerin üyesi olan Prof. Dr. Fuat Sezgin, bu anlamda çok sayıda önemli ödül ve nişana layık görülmüştür. Bilindiği kadarıyla 2000 cilt civarında kitabı gözden geçirmiş ve tekrar yayımlayarak bilim dünyasına kazandırmıştır. Aynı şekilde, bir ülkenin tarihi bağlamında çok da uzak bir zaman diliminde olmayan “28 Şubat Postmodern Darbesi”nde de darbeci kafalar, -tıpkı 1960 darbesini gerçekleştirenler gibi- hiçbir gerekçe göstermeksizin, üniversiteler başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarında pek çok vatan evladını haklarından mahrum etmek suretiyle mağdur etmekten geri durmamışlardır. Ne var ki, tıpkı 147’ler içerisinde mağdur edilen Prof. Dr. Fuat Sezgin hocamızın vatanına daha güçlü ve eserleriyle birlikte döndüğü gibi, 28 Şubat mağduru akademisyenler ve diğer kamu görevlileri, yani bu ülkenin öz çocukları, bu toprakların gerçek ve kadim ev sahipleri olarak, vatana hizmet edebilecekleri Türkiye’ye yön verecek müesseselerde çok kıymetli görevlere gelerek vatana ve millete hizmet nöbetini tekrar devralmışlardır." şeklinde konuştu.

Program, panel konuşmaları ile devam etti.

Panelistler Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı (İBTAV) Mütevelli Heyeti Üyesi Necmeddin Bilal Erdoğan, YÖK üyesi Prof. Dr. Mahmut Ak ve Prof. Dr. Mahmut Karakuş; dinleyicilere Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan’ın soruları çerçevesinde Prof. Dr. Fuat Sezgin’i, kişiliğini ve eserlerini kapsamlı olarak anlattı.

Prof. Dr. Mahmut Ak, bir tarihçi olarak, Bilim Tarihi yazımında 17 ciltlik böyle bir külliyatın oluşturulmasındaki zorlukları ve Fuat Sezgin’i motive eden unsurları anlatırken Prof. Dr. Mahmut Karakuş, Prof. Dr. Fuat Sezgin’in 17 ciltten oluşan Geschıchte Des Arabıschen Schrıfttums (G.A.S) eserinin çeviri sürecini dinleyicilerle paylaştı.

Necmeddin Bilal Erdoğan, Fuat Sezgin’i yakından tanıyan biri olarak O’nun; gönül coğrafyamızda özellikle gençlerin özgüven kazanmasındaki çabalarını ve önemini, bilim tarihine bakışının bütünselliğini ve çalışma temposunu anlattı.

İslam medeniyetinin bilimler tarihindeki yerinin hakkıyla bilinmesinin ciddi politik ve ideolojik bir yönünün olduğunu dile getiren Necmeddin Bilal Erdoğan, "Medeniyetler savaşının öngörüldüğü bir atmosferde yaşıyoruz. Böyle bir ortamda tabii ki ciddi bir aşağılık kompleksi yaşayan koca bir İslam medeniyetinin bakiyesi olan 2 milyara yakın insanın bir hesaplaşma öngörüsünün de olduğunu zaten Batılı bilim insanları, oryantalistler yazmış." değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, Prof. Dr. Fuat Sezgin'in kitabında yazan "Arap" kelimesinin bütün Müslümanları kastettiğine vurgu yaparak, "Dolayısıyla burada sadece Arap bilim insanlarının tarihi anlatılıyor diye düşünmeyin. Burada Türk de var, Fars da var. Yani bilimler tarihinde iz bırakan bütün önemli Müslüman bilim insanları var." diye konuştu.

Fuat Sezgin'in hamasetle iş yapmadığını, "Batı şöyle bizi görmedi, Batı böyle bizi görmedi" şeklinde yaklaşımlarının olmadığını dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti: "Hocamızın ortaya koymaya çalıştığı, bunu biz yapabildiysek tekrar yapabiliriz. Müslüman bilim insanlarının bilimlere yaptığı yüzyıllar süren katkının olduğunu tespit etmek ve ondan sonra da Batı'nın bıraktığı bayrağı alıp bu bilimler mirasını daha ileriye taşımak ve bunda bir Müslüman medeniyeti olarak öncü olmak. Yani hocamız bunu yapabileceğimizi bu kadar çalışarak ortaya koyuyordu. Onun için bu buluşmalarımızda hocamızın çalışkanlığına ciddi anlamda vurguyu yapıyoruz."

Necmeddin Bilal Erdoğan, Fuat Sezgin'in eserlerine ilişkin enstitü, kütüphane ve müze kurduklarına dikkati çekerek, sonraki süreçte bu eserlerin yaygın erişimini sağlamak için dijitalleştireceklerini, Almanca ve Türkçenin yanı sıra İngilizce ve Arapçaya da çevirisini yapacaklarını kaydetti. Söz konusu eserlerin önemli bir kaynakça olduğunu belirten Erdoğan, bilimler tarihi alanında çalışma yapacak insanların bundan sonra yazacakları eserlere kaynak olabileceğini vurguladı ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in, Bilim Tarihi lisans programlarından mezun olanların bu dersleri verebilmesine ilişkin duyurusunun kendileri için çok hayati önem taşıdığını ifade etti.

Üniversite bünyesindeki enstitünün güçlenmesi, buraya gelen öğrencilerin rağbetinin artmasının önemine işaret eden Erdoğan, "Bütün bunları tamamladığımız zaman artık yeni nesillerin kendi medeniyetimizle ilgili bir özgüveni olacak. 'Türkiye Yüzyılı' dediğimiz zaman bu elbette ki bir kızıl elma, bir ideal. Dolayısıyla bunun altını doldurmamız için bilimsel sahada yapılacak çalışmalar var. Tabii ki teknolojide rekabet edeceğiz. Batı'nın bıraktığı yerde geçeceğiz. Çünkü Batı'nın teknolojik önderliğinin başat durumunun sürdürülebilir olmadığını görüyoruz." şeklinde konuştu.

Panel sonrasında Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, panelin moderatörlüğünü yapan Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan ile panelistler Necmeddin Bilal Erdoğan, YÖK üyesi Prof. Dr. Mahmut Ak ve Prof. Dr. Mahmut Karakuş’a teşekkür ederek plaket verdi.