Öğrencilerimiz, “İç Mimarlar İçin Sektördeki İş Fırsatlarına Bakış” Panelinde Sektör Temsilcileriyle Buluştu

İç Mekan Tasarımı Topluluğu tarafından Üniversitemiz Mavi Salon’da “İç Mimarlar İçin Sektördeki İş Fırsatlarına Bakış” konulu panel düzenlendi.

Sektörden uzman isimlerle öğrencilerimizi bir araya getiren, Kırıkkale MYO Öğretim Görevlisi Haldun Ender Erdem moderatörlüğünde yapılan panele Kırıkkale Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Özgür Selvi, İç Mekan Tasarımı Programı Başkanı Doç. Dr. Osman Çamlıbel, Liva MOB Genel Müdürü Ömer Özdemir,  MOPA Mutfak firmasından İç Mimar Orkun Güzelbey, Selen Hakbilir Mimarlık firması kurucusu Mimar Selen Hakbilir, akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimiz katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, panel konuşmaları ile devam etti.

Öğrencilerimizle tecrübelerini paylaşan Mimar Selen Hakbilir, “Herkese merhaba. Hepiniz hoş geldiniz. Sizlerle bir arada olmaktan çok mutluyum. Ben her zaman çalışma hayatı içinde olmayı tercih ettim ve öğrenci iken çalışıyordum.  Çok farklı işlerde çalıştım ve eğitimler aldım. Hangi mesleği yaparsanız yapın o işte uzmanlaşmanız gerekiyor. Siz yaptığınız işte tecrübe mi istiyorsunuz? Kendinize veya çevrenize yatırım mı yapmak istiyorsunuz? Bence hayatta en önemli şey zaman. Zamanı parayla satın alamazsınız. Günün hesabını yapmayın. 2 yıl veya 4 yıl eğitim alıyorsunuz. Bu yılları nasıl geçirdiğiniz, kendinize neler kattığınız önemli. Dersler, her şey  değildir. Eğitim alıyorsunuz ama bunun yanında kendinize bir şeyler katmanız, mesleğinizde sizi ileriye taşıyacak beceriler kazanmanız gerekiyor. Ekibimize katılmak isteyen kişilerin öncelikle iletişim becerilerine ve donanımlarına bakıyoruz. Bize katabileceği şeyler olup olmadığına bakıyoruz.” dedi.

İç Mimar Orkun Güzelbey, sektörün çalışanlarından beklediği hususlar hakkında öğrencilerimize bilgi verdi. Orkun Güzelbey, konuşmasında “ Görselliği ve bu çerçevede insanlara bir şeyleri sunabilmeyi önceleyen bir alan üzerine akademik eğitim alıyorsunuz. Bu hayali satabilmeniz için tasarım boyutunda insanların zevkine hitap etmeniz, onları doyurabilmeniz gerekir. Okul hayatınız boyunca  çevredeki ürünleri tasarım açısından incelemeniz, onlarla ilgili farklı yönleri, malzemenin ürüne kattığı karakteri bilmeniz gerekir.  İyi bir tasarım yapabilmek için bu hususlara dikkat etmelisiniz. Kendi çalıştığımız alan olan mutfak konusundan bahsedecek olursak mutfağın gereksinimlerini bilmeliyiz. Tasarımı yaparken kişisel olarak işlevselliği ön plana koyarım. Bunu sağladıktan sonra kullanıcının zevkine, mekanın sağladığı imkana göre tasarımınıza bir şeyler katabilirsiniz. Mutfakta işlevsellik çok önemlidir ve dar bir  alanda pişirme, yıkama ve saklama işlemi yapıyorsunuz. Bu zorunlulukları sağladıktan sonra güzel bir mimari ortaya çıkabilmek de tasarımcılık kabiliyetinizin ne seviyede olduğuyla ilgilidir.” dedi.

Mesleki gelişimin sadece eğitimle sağlanamayacağını bireysel çabaların da çok değerli olduğunu ifade eden Liva MOB firması sahibi Ömer Özdemir, “Eğitim sürecini yetersiz olarak gören biriyim. Bunu her seferinde dile getiriyorum. Zamanı verimli kullanamazsanız değer katamazsınız. Çok kısa sürede bir şeyler öğrenmeden mezun olursanız ve beşeri ilişkileriniz de zayıfsa duvara tosluyorsunuz. Bilgi güçtür. Tecrübe de güvendir. Bu ikisi mesleki olarak karakterinizi oluşturur. Olabildiğince bilgi edinin. Burada eğitim gördüğünüz süre boyunca tasarımsal ve ergonomik olarak yaşanılabilir mekanlar için neler yapıldığını, dünya genelinde firmaların ve mimarların ne gibi çalışmalar yaptığını takip edin ve inceleyin. Tasarımlarınız olabildiğince sade, uygulanabilir, üretilebilir ve para kazandırabilir olmalıdır. Çünkü siz ne kadar tasarlarsanız tasarlayın, o iş satılamıyorsa o işin de bir hükmü yok. Tasarım olarak ne yapacağınızı, neyi ne kadar bildiğinizi bilerek hareket edin. Aksi takdirde yol alamazsınız. Beşeri ilişkiler bu yolu almanız da çok önemli. İşiniz mevzu olduğunda diliniz tutulmasın. Mesleki bilgi ve uygulama açısından temelinizi sağlam inşa edin. Sahada herkes kolay kazanmak istese de zoru kolay eylemezseniz hiçbir şey yapamazsınız. Çünkü kolayı herkes yapıyor. Aklınız, yüreğiniz ve bedeniniz bir şekilde kendinizle yola çıkın. Sadece üniversiteyle sadece hocayla bu süreç devam etmez. Bizzat insiyatif almanız gerekiyor.“ şeklinde konuştu.

Panel, Kırıkkale Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Özgür Selvi ve İç Mekan Tasarımı Programı Başkanı Doç. Dr. Osman Çamlıbel’in panelistler Selen Hakbilir, Orkun Güzelbey ve Ömer Özdemir’e teşekkür ederek plaket vermesi ile sona erdi.