Üniversitemizden, “Türkiye Yüzyılında Türkiye'de Şarkiyat Çalışmaları” Konulu Konferans

Üniversitemiz Bilim ve Sanat Topluluğu tarafından “Türkiye Yüzyılında Türkiye'de Şarkiyat Çalışmaları” konulu konferans düzenlendi. Konferansın konuşmacısı Üniversitemiz Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu’ydu. Yahya Kemal Salonu’nda gerçekleşen konferansa, akademik ve idari personelimiz ile öğrenciler katıldı.

Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu sunumda, Türkiye'de Şarkiyat çalışmalarının geldiği nokta hakkında dinleyenlere bilgi verdi. Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu geçmişte ve günümüzde Türkiye'de gerçekleştirilen bu alandaki araştırmalar hakkında bilgi vererek, “Şarkiyat çalışmaları; Doğu çalışmaları gibi başlıklar altında ve bizim bölümlerimizle anılsa da  bazı konulara işaret etmek lazım. Bu alanlardaki çalışmalar, klasik dönemlere kadar dayanmaktadır. 750’li yıllardan sonra Horasan’da ve Maveraünnehir’de, Müslüman Türkler bu çalışmalar içerisine girmiştir. Alimler yetişmiş ve bizlere eserler bırakmışlardır. Biz o aşamalardan sonra günümüzde modern anlamda, batının teknik ve prensipli çalışmaları doğrultusunda Üniversitelerde yapılan çalışmalara işaret edeceğiz. Ülkemizde tarih boyunca birbirinden zengin kültürel unsurları bünyesinde barındırarak, Şarkiyat çalışmalarına odaklanmış ve Şarkiyat çalışmaları için Ülkemiz, önemli bir merkez olmuştur. Şarkiyat, Doğu kültürleri, dilleri, edebiyatları ve tarihleri üzerinde gerçekleştirilen disiplinler arası araştırmaları içeren kapsamlı bir alandır. Ülkemiz, tarih boyunca birbirinden zengin kültürel unsurları bünyesinde barındırarak, Şarkiyat çalışmalarına odaklanmış önemli bir merkez olmuştur. Şarkiyat, Doğu kültürleri, dilleri, edebiyatları ve tarihleri üzerinde gerçekleştirilen disiplinler arası araştırmaları içeren kapsamlı bir alandır. Günümüzde, çeşitli üniversitelerin farklı bölümlerinde Şarkiyat çalışmalarına odaklanan lisans ve lisansüstü programlar bulunmaktadır. Bu programlar, Arapça, Farsça, Çince gibi Doğu dillerini öğrenmek isteyen öğrencilere geniş bir imkân yelpazesi sunuyor.” diye konuştu.

Şarkiyat çalışmaları yapan bilim insanlarına dikkat çeken, onların özgeçmişlerinden ve yaptıkları Şarkiyat çalışmalarına değinen Prof. Dr. Karaismailoğlu, “Hellmut Ritter, Ahmet Ateş, Tahsin Yazıcı, Nihad Mazlum Çetin, Meliha Ambarcıoğlu, Nazif Şahinoğlu, İsmail Saib Sencer, Yusuf Cemil Arafat, Osman Reşer, Seyfettin Özege, Prof. Dr. Fuat Sezgin geçmişten günümüze, Şarkiyat çalışmaları yapan önemli kişilerdir. Günümüzde Türkiye'de gerçekleştirilen bu alandaki araştırmalardaki son yenilikler ve gelecekteki eğilimler siz değerli öğrencilerimiz tarafından gerçekleşecektir.” dedi.

Program, toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.