Üniversitemiz Delice Meslek Yüksekokulunda, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Etkinliği Yapıldı

Üniversitemiz Delice Meslek Yüksekokulu Sosyal Hizmet ve Danışmanlık Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Sadiye Kayaarslan’ın koordinatörlüğünde “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Kurumsal Mekanizmalar” konulu konferans düzenlendi. Sosyal Çalışmacı Melike Nur Karslı’nın “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Kurumsal Mekanizmalar” konulu konferansına,  akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimiz yoğun ilgi gösterdi.

Konferans, tarih boyunca vatanımız için savaşıp, şehit olan kadınlarımız için Saygı Duruşu ve akabinde İstiklal Marşı’mızın okunmasıyla başladı. Açılış konuşmasını yapan Dr. Öğr. Üyesi Sadiye Kayaarslan, “Tarih boyunca kadınlarımız, ülke işgal altında olduğunda vatanı kurtarma gayesiyle gerek cephede ve cephe arkasında gerek sıhhiye alanlarında var güçleri ile mücadelelerini sürdürmüşlerdir. Türk kadını; vatanı uğruna çalışırken, vatan için eşi kardeşi babası şehit olurken, bu vatan için canının parçası evladı şehit olurken dimdik ayakta kalıp onlarla birlikte kendini düşmana siper ederken hep aydınlık geleceği hayal etmiştir. Bu hayal Türk kadınını başarıya taşımıştır. Bizler; dünya medeniyetini doğuran, devir açıp devir kapayan, var olmazsa tarihin yazılamayacağı bir milletin, şimdiki ve sonsuza dek payidar kalacak adıyla; Türkiye Cumhuriyeti’nin aydın kadınları; kararlı, vakur duruşumuz, azmimiz ve inancımız ile geleceği kendi karakterimize yakışan biçimde şekillendirme yolundayız.” dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Sadiye Kayaarslan,“ Başta Kurtuluş Savaşı tarihine adını yazdıran Türk kadınları olmak üzere toplumun gelişimine katkısı olan Anadolu kadınlarını unutmayacağız ve unutturmayacağız. Ülkemizin ilerleme sürecinde her zaman olduğu gibi asıl itici güç, biz kadınlar olacağız. Okuyacağız, okutturacağız, kadını ikinci sınıf gören geri kalmış kültürleri değil karşısındakini önce insan olarak anlamayı gerektiren yaklaşımları anlatacağız. Kadının sadece anne olduğunda değil, her haliyle varoluşundan itibaren kutsal olduğunu anlatacağız. Unutmayın ki sizler, güçlü Anadolu kadınlarının torunlarısınız, onların emanetlerisiniz; unutmayın ki cennet sizlerin ayakları altındadır ve sizler bu toplumun gençleri, atalarınıza layık olmak zorundasınız. 8 Mart Dünya Kadınlar Günümüz kutlu olsun.” diyerek sonlandırdı.

Sosyal Çalışmacı Melike Nur Karslı, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” ile ilgili konuşmasında genel olarak şiddet türleri, şiddete maruz kalanların ve şiddet uygulayanların his ve düşünceleri, şiddet döngüsünün aşamaları, şiddetle mücadelede kurumsal ve yasal mekanizmalar, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerinde şiddet mağdurlarına sağlanan hizmetler, şiddet eyleminin hukuki yaptırımı ile ilgili Tük Ceza Kanunu’ndaki olumlu değişiklikler hakkında bilgiler verdi.

Karslı, sunumunda; kadına yönelik şiddetin yasalarımızda suç olduğunun altını çizdi. Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerinde verilen hizmetlerin psiko-sosyal ve ekonomik destek, hukuki destek, konukevine yönlendirme, eğitim ve mesleki destek, önleyici hizmet, kurumlararası koordinasyon, müdahale ve yönlendirme şeklinde olduğunu belirterek bu kurumların ihtiyaç duyan herkese hizmet vermeye devam ettiğini belirtti.

Karslı, “ALO183 sosyal destek hattının da haftanın yedi günü 24 saat ücretsiz danışmanlık ve rehberlik hizmeti sağlıyor. Bu hat Arapça ve Kürtçe dillerinde de hizmet vermektedir. Kadın destek uygulamasının (KADES) acil durumlarda kadınlara güvenlik mensuplarının en hızlı şekilde ulaşmasını sağlayan önemli bir uygulama ve kadınların akıllı telefonlarına bu uygulamayı indirmelerinin çok önemli.” diye konuştu.

Program, öğrencilerin sorularına cevap verilmesinin ardından; toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.