Şehrimizin Milli Değeri; Hacı Taşan

HACI TAŞAN (1930-1983)

Hocası Muharrem Ertaş’tan sonra Bozlak kültürünün en büyük ustalarından biri olan Hacı Taşan 7 Mart 1930 tarihinde Keskin ilçesinin Hacı Ali Obası köyünde doğmuştur. Halk arasında Hacelobası olarak bilinen bu köyün asıl adı Hacı Ali Obası’dır.

Hacı Taşan Teflek Abdallarından Neşet Ertaş’ın kuzeni Naile Hanım ile evlenir. Hacı Taşan’ın bu evliliğinden Pahalı, Nazlı, İsmigül, Sevda ve Sevdur adında 5 kız; Feti, Seyfettin, Sondur adında 3’ü erkek olmak üzere 8 çocuğu olmuştur.

Davul ustası olan babası, Yusuf Usta’ya yaptırdığı saz ile Hacı Taşan’ı bağlama ile tanıştırmış, 7-8 yaşlarındaki Hacı Taşan’ı Muharrem Ertaş’a emanet etmiştir2. Bu nedenle Muharrem Ertaş ile Hacı Taşan’ın icraları birbirine benzerlik göstermektedir. Hacı Taşan, Abdallık sanatını ustası Muharrem Ertaş’tan öğrendikten sonra yanından ayrılıp sanatını geliştirmeye devam etmiştir. 

Hacı Taşan, askere gitmeden önce sanatını epey ilerletmiş ve Muzaffer Sarısözen’le karşılaşması sonucunda Hacı Taşan’ın sesi radyoda yayınlanmıştır. Sonrasında da radyo programları yapmıştır.

Yaklaşık kırk yıl saz çalıp, türküler söyleyen Hacı Taşan, 9 Mart 1983 tarihinde geçirdiği üçüncü kalp krizi sonucunda vefat etmiştir (Duran Taşan). Kırk yılı aşkın sanat hayatı süresince bizlere unutulmaz eserler bırakmıştır.

Başlıca Eserleri:


·       Allı Durnam Bizim Ele Varırsan

·       Aşağıdan Gelir Gelinin Göçü

·       Bugün Ayın Işığı

·       Altın Yüzük Ulanmaz

·       Yüce Dağ Başına Yağan Kar İdim

·       Yaylalar İçinde Erzurum Yayla

·       Helkemi Suya Daldırdım

·       Değirmenin Bendine

·       Mavilim Mavişelim