Uluslararası İş Birliklerimiz Yenilenen Protokollerle Güçlenerek Devam Ediyor

Kültürel ve tarihi güçlü bağlarımızın olduğu, gönül coğrafyamızda özel bir yeri olan Cezayir’de mevcut iş birliklerimizi daha ileri noktalara taşımak adına temaslarda bulunan Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan; Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı Yönetim Kurulu ve Mütevelli Heyeti Başkanı Mecit Çetinkaya, Üniversitemiz Genel Sekreteri Dr. Öğr. Üyesi Şevket Evci ve Dış İlişkiler Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Başer ile Blida 2 Ali Louicini Üniversitesini ziyaret etti.

Blida 2 Üniversitesiyle 2019 yılında imzalanan ikili iş birliği anlaşmasının yenilendiği ziyarette Rektörümüz, 2023-2024 Akademik Yılında Üniversitemiz tarafından düzenlenen çevrim içi Türkçe Eğitimi Programını başarıyla tamamlayan Blida 2 Üniversitesi öğrencilerine sertifikalarını verdi ve İslam Bilim Tarihi üzerine konferans verdi. 

Ziyaret öncesinde Blida 2 Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adel Mezough, Rektörlük binası etrafında yer alan fakülteleri tanıttı. Tanıtımın ardından Prof. Dr. Adel Mezough, Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti. Blida 2 Üniversitesi Rektör yardımcıları, dekan ve dekan yardımcılarının hazır bulunduğu ziyarette Blida 2 Üniversitesi Rektör Mezough, Rektörümüze “Güller Şehri” olarak bilinen Blida şehrine özgü gül buketi ve hediyeler takdim etti. Prof. Dr. Adel Mezough, IBTAV Yönetim Kurulu ve Mütevelli Heyeti Başkanı Mecit Çetinkaya ve Üniversitemiz Genel Sekreteri Dr. Öğr. Üyesi Şevket Evci’ye de Kur’an-ı Kerim ve anı defteri hediye etti. Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, Kırıkkale şehrinin simgesi olan Çeşnigir Köprüsünün resmedildiği çini çalışmasını ve Türk kahvesi fincan setini Rektör Mezough’a takdim ederken İBTAV Yönetim Kurulu ve Mütevelli Heyeti Başkanı Mecit Çetinkaya ise Usturlab hediye etti. 

Program, İslam Bilim Tarihi Konferansı ile devam etti. Kur’an-Kerim tilaveti ve her iki ülkenin milli marşlarının okunması ile başlayan konferansta Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Safa Ouled Haddar, iki üniversite arasında devam eden iş birliği çalışmalarını anlattı. Doç. Dr. Safa Ouled Haddar, gerçekleşen Türkçe eğitim programları hakkında bilgi verdi ve Blida 2 Üniversitesinde Türkçe Eğitim Bölümü kurma çalışmalarına hız vereceklerini söyledi. Doç. Dr. Safa Ouled Haddar ayrıca, “Cezayir Yükseköğretiminde Dil, Dijital ve Girişimcilik Becerilerinin Sertifikalandırılması” başlıklı Erasmus+ Yükseköğretimde Kapasite Geliştirme Projesinde Kırıkkale Üniversitesi ile birlikte yer almaktan mutluluk duyduklarını dile getirdi. Blida 2 Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adel Mezough, Cezayirli öğrencilerin dil eğitimi programlarına katılımına büyük önem verdiklerini dile getirdi. Prof. Dr. Adel Mezough, her iki üniversite arasındaki ilişkilerin yeni dönemde de başarılı bir şekilde devam edeceğine olan inancını dile getirerek Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan ve beraberindeki heyete ziyaretleri için teşekkür etti. İBTAV Yönetim Kurulu ve Mütevelli Heyeti Başkanı Mecit Çetinkaya davetleri ve misafirperverlikleri için Blida 2 Üniversitesi Rektörü ve çalışanlarına, ayrıca katılımları için öğrencilere teşekkür etti. Vakıf çalışmalarına değinen Mecit Çetinkaya, Batı’nın unutturduğu Müslüman bilim insanlarının dünya medeniyetine katkılarının anlaşılmasına yönelik Prof. Dr. Fuat Sezgin’in yaptığı çalışmalardan ve üstün gayretinden bahsetti. Konuşmaların ardından Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, İslam Bilim Tarihi üzerine bir konferans verdi. Rektörümüz, konferansta sorularına cevap veren bir öğrenciye, Müslüman bilim insanlarının eserlerine ait bilgi ve görsellerin yer aldığı “İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi” adlı kitabı hediye etti.

Düzenlenen konferansın ardından Üniversitemiz ve Blida 2 Üniversitesi arasında ilki 2019 yılında imzalanan ikili iş birliği anlaşması yeniden imzalanarak güncellendi. Program, imza töreninin ardından Çevrimiçi Türkçe Eğitim Programına katılan ve A1-A2 düzeyinde dil sertifikası almaya hak kazanan öğrencilere sertifikalarının takdimiyle devam etti. 

İlki 2020-2021 akademik yılında düzenlenen Çevrimiçi Türkçe Eğitim Programına Blida 2 Üniversitesinden 13 öğrenci katıldı ve B2 seviyesinde Türkçe dil sertifikası almaya hak kazandı.  Üniversitemizde yüz yüze gerçekleşen eğitim programına katılan 2 Cezayirli öğrenci C1 seviyesinde Türkçe eğitimlerini tamamlama başarısı gösterdi.  İkincisi 2023-2024 akademik yılında düzenlenen Çevrimiçi Türkçe Eğitim Programına Blida 2 Üniversitesinden 11 öğrenci katılmış, 4 öğrenci A1 seviyesinde dil sertifikası almaya hak kazanırken 7 öğrenci A2 seviyesinde dil sertifikalarını almıştır. Öğrenciler B1-B2 seviyesinde Türkçe öğrenmek için çevrim içi Türkçe eğitim programına büyük bir ilgi ile devam etmektedir. 

Blida 2 Üniversitesinde gerçekleşen program, Yoğunlaştırılmış Dil Eğitim Merkezi, Kuluçka Merkezi ve Kütüphane ziyaretinin ardından toplu fotoğraf çekimiyle sonra erdi.