Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Erol Yılmaz'ın Bağışladığı Mesleki Koleksiyon, Kütüphanemizde Sergilendi

Kütüphanecilik alanında uzun yıllara dayanan mesleki ve akademik tecrübesi olan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Erol Yılmaz'ın 35 yılda büyük bir emekle oluşturduğu ve kütüphanemize bağışladığı mesleki koleksiyonu, Üniversitemiz Merkez Kütüphanesinde sergilendi. 

Kitap Sergisine Rektör Yardımcımız ve Bilgi ve Belge Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erol Yılmaz, Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Başkanı Mine Keskin, akademik ve idari personelimiz ile Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü öğrencilerimiz katıldı.

Sergi açılışı öncesinde konuşma yapan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Erol Yılmaz, “1988 yılından bu yana Bilgi ve Belge Yönetimi camiasındayım. Üniversiteye başlayınca hemen kütüphanecilik alanının en büyük derneği olan Türk Kütüphaneciler Derneği’ne gittim. Orada mesleki kitaplar ve dergiler olduğunu görünce bu eserlerden edinmem gerektiğine karar verdim. Satabilecekleri en eski dergilerden ve kitaplardan çok sayıda alarak evime taşıdım. Rahmetli annemin ve babamın müsaade etmesiyle evimizin bir bölümünde kendi kitaplığımı ve koleksiyonumu oluşturmaya başladım. Alanımla ilgili çıkan yayınları da takip ettim ve satın aldım. Bu koleksiyonun Türk kütüphaneciliği literatürü bağlamında çok az eksiği vardır. Bilgi ve Belge Yönetimi alanında önde gelen birçok hocamızın evinde, çok sayıda üniversite ve halk kütüphanesinde de böyle bir koleksiyon yoktur. Çünkü ilgili yerlerin ‘bunu veremeyiz’ dedikleri eserler dışında eserlerin hepsini aldım ve koleksiyona ekledim. Bu nedenle özel bir koleksiyondur. Kitapseverler bir odada koleksiyon oluşturmaya başlar ve yaşları benim gibi yarım yüzyılı geçince ‘benden sonra bu koleksiyona ne olacak’ diye düşünürler. Bu soruyu ben de kendime sordum. Burada göreve başladığımda Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü yoktu. Biz Türkiye’de kurulan 14. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümüyüz. Bölümümüz kurulunca koleksiyonumu bağışlayacağım adres netleşti. Çok hızlı bir şekilde evdeki koleksiyonu ayıkladık ve buraya transfer ettik. Bölümümüz kurulduğu yıl öğrenci almaya başladığı için bunu hızlıca yapmamız gerekiyordu. Başta uzmanlar olmak üzere bütün kütüphane personeli, yoğun bir şekilde çalışarak kendilerine teslim edilen koleksiyon üzerinde gerekli teknik işlemleri yaptılar ve eserleri ilgili bölüm raflarına yerleştirdiler. Çok başarılı ve özverili bir çalışma oldu. Bu süreci hızlı bir şekilde gerçekleştirmemizin öncelikli nedeni; Türkiye’nin dört bir yanından heyecanla gelen bölüm öğrencilerimizin Bilgi ve Belge Yönetimi hakkında kolayca bilgiye ulaşabilmeleriydi. Nitekim ilk günden buraya gelip araştırma yapan öğrencilerimiz oldu. Bu açıdan çalışmamızın amacına ulaştığını düşünüyorum. Hepimiz adına hayırlara vesile olmasını dilerim.” dedi.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Erol Yılmaz, konuşmasının ardından Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Başkanı Mine Keskin ile birlikte kurdele keserek serginin açılışını yaptılar.

Katılımcılarla birlikte sergiyi gezen Rektör Yardımcımız;  Bilgi ve Belge Yönetimi alanının en prestijli dergileri arasında yer alan Türk Kütüphaneciliği ve Bilgi Dünyası dergileri başta olmak üzere kütüphanecilik, arşivcilik, bilgi yönetimi, halkla ilişkiler, iletişim, yönetim, eğitim-kütüphane ilişkisi, okuma kültürü, kitle iletişim araçları ve edebiyat alanlarında dergilerin ve kitapların bulunduğu koleksiyon hakkında öğrencilerimize bilgi verdi.

Program, günün anısına fotoğraf çektirilmesi ile sona erdi.