Güzel Sanatlar Fakültemiz, “Spor ve Resim Yapmanın Otizm Üzerinde Olumlu Etkileri” Konulu Panel Düzenledi

Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü münasebetiyle Üniversitemiz Mavi Salon’da “Spor ve Resim Yapmanın Otizm Üzerinde Olumlu Etkileri” konulu panel düzenledi. Etkinlik kapsamında Spor Bilimleri Fakültesi Rekreasyon Bölümü öğrencimiz Berkay Çenesiz’in resimlerinden oluşan sergi de gezildi.

Panele Gençlik ve Spor İl Müdürü Hamza Güneş, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşe Güler, Engelsiz Yaşam Birimi Koordinatörü ve İslami İlimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Fatıma Zeynep Belen, Doç. Dr. Hakan Yapıcı, Öğr. Gör. Selda Pehlivanlı Akgün, Dr. Öğr. Üyesi Duygu Ulusoy Yılmaz, Özel Çocuklar Milli Takım Antrenörü Sevda Kalkan, öğrencimiz Berkay Çenesiz ve ailesi, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü personeli ve antrenörleri, akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimiz katıldı.

Panel öncesinde Güzel Sanatlar Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Duygu Ulusoy Yılmaz ve öğrencileri tarafından yan flüt dinletisi sunuldu.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, açılış ve selamlama konuşmaları ile devam etti.

Programın açılış konuşmasını yapan Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşe Güler, “Çok kıymetli misafirlerimiz; 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü kapsamında hazırlanan, sanatın ve sporun çok özel bireyler olan otizmliler üzerindeki etkilerinin konuşulacağı panelimize hoş geldiniz. Her öğrencimiz bizim için topluma kazandırılması gereken bireylerdir ve onların elde ettikleri başarılar bizleri çok mutlu etmektedir. Her çocuğumuz bizler de yeni farkındalık meydana getiriyor. Biz bir şeyler öğretirken onlar da bize çok fazla şey öğretiyorlar. Biz, bunun farkına varmalıyız. Bu panelin düzenlenmesine vesile olan  Öğr. Gör. Selda Pehlivanlı Akgün başta olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyorum. En büyük teşekkürümü bugün bizleri bir araya getiren Berkay Çenesiz’e iletmek istiyorum. İyi ki bizim Üniversitemizdesin ve bizimlesin.” dedi.

Özel gereksinimli öğrencilerimiz için pek çok çalışma yaptıklarını belirten Engelsiz Yaşam Birimi Koordinatörü ve İslami İlimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Fatıma Zeynep Belen, “Bugün güzel bir program için buradayız. Gelişimsel bir farklılık olan otizmin tespitinde ailenin ve özel eğitimin önemini vurgulamak isterim. Bugünkü programımız, sevgili Berkay’ı ve ailesini, sanat ve sporla onun hayatına dokunan güzel insanların hikayesini bizlere anlatacak. Panel sonrasında Berkay’ın eserlerini göreceğiz. Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Erol Yılmaz, burada bizlerle olmak isterdi ama programları dolayısıyla katılamadı. Sizlere selamlarını iletti. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Gençlik ve Spor İl Müdürü Hamza Güneş, “Hepiniz hoş geldiniz. 2004 yılında Kırıkkale Üniversitesinden mezun olmuş bir abiniz ve kardeşinizim. Programın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ederim. Aramızda özel gençlerimizle ilgilenen antrenör arkadaşlarımız da var. Onlara da ayrıca teşekkür etmek isterim. Özel gereksinimli bireyleri yok saymayıp dikkate alır ve onlarla ilgilenirsek bugün aramızda bulunan Berkay kardeşimiz örneğinde olduğu gibi onların ne kadar başarılı ve güzel işler yaptıklarına şahit oluruz.” dedi.

Konuşmaların ardından program, “Spor ve Resim Yapmanın Otizm Üzerinde Olumlu Etkileri” konulu panel ile devam etti. Öğr. Gör. Selda Pehlivanlı Akgün’ün moderatörlüğünde yapılan panelde Gençlik ve Spor İl Müdürü Hamza Güneş ve Berkay Çenesiz’in babası Hasan Çenesiz konuşmacı olarak yer aldı.

Etkinliğin amacı hakkında bilgi veren Moderatör Öğr. Gör. Selda Pehlivanlı Akgün, “Bugün burada Güzel Sanatlar Fakültesi 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü Etkinlikleri kapsamında “Spor ve Resim Yapmanın Otizm Üzerinde Olumlu Etkileri” konulu panel ve Berkay Çenesiz Resim Sergisi için bir araya geldik. Programın hazırlanmasında büyük emeği olan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Erol Yılmaz’a, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşe Güler’e, Engelsiz Yaşam Birimi Koordinatörü ve İslami İlimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Fatıma Zeynep Belen’e, Gençlik ve Spor İl Müdürü Hamza Güneş’e, Hasan Çenesiz’e ve Rekreasyon Bölümü öğrencimiz Berkay Çenesiz’e teşekkürlerimi sunuyorum. Hepiniz programımıza hoş geldiniz. Otizm spektrum bozukluğu, doğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan ve bireylerin gelişimini etkilediği için “gelişimsel bozukluk” olarak da adlandırılan bir nörogelişimsel farklılıktır. OSB tanısı konulan bireylerde; beslenmede problem yaşama, nesneleri döndürme, öfke nöbeti, birbirini tekrarlayan hareketler, yoğun konsantrasyon, alışkanlıkların dışına çıkamama, ses ve ışığa karşı hassasiyet, belirli alanlara takıntılı olma derecesinde ilgi duyma gibi sorunlar görülmektedir. Erken tanı, tedavi ve eğitimde OSB’li bireylerin hayata kazandırılması ve topluma uyum sağlamasında etkin bir rol oynamaktadır. Bu panelde spor ve resim yapmanın otizm üzerinde olumlu etkilerini rol model olarak sergileyen Spor Bilimleri Fakültesi Rekreasyon Bölümü 1. sınıf öğrencimiz Berkay Çenesiz’in geçirdiği süreçler anlatılacaktır. Berkay Çenesiz, 2017 yılında ailesinin desteği ile Etimesgut İlçe Gençlik Müdürü Hamza Güneş’in “Engelleri Sporla Aşıyorum” projesi kapsamında spora başlamıştır. Özel Sporcular Okul Yarışması’nda 2017,2018 ve 2019 uzun atlama ve 100 metre koşu gençler kategorisinde Türkiye birincisi olan Berkay Çenesiz, 2019 yılında Milli Eğitim Bakanlığının düzenlediği yılın sporcuları kategorisinde yüzyılın sporcuları arasına girme başarısı gösterdi.” dedi.

Berkay’a otizm teşhisi konulması ve Berkay’ın sporla tanışma sürecini anlatan Hasan Çenesiz, “Otizm, hastalık değil bir farklılıktır. İlaçla değil eğitimle iyileşir. Berkay’ın kendini idare edebilecek bir konuma gelebilmesi için eğitim alması lazımdı ve biz de bu yola düştük. Berkay, anaokulu, ilkokul ve ortaokul’da kaynaştırma eğitimi aldı. Ortaokulda Beden Eğitimi dersi öğretmeninin Berkay’ı spor salonuna, diğer arkadaşlarının yanına almadığını gördüm. Öğretmene neden almadığını sorunca özel gereksinimli bireylerle ilgili üniversitede bir eğitim almadığını, ders sırasında Berkay’ın düşmesi veya başına bir şey gelmesi durumunda sorumluluk almak istemediğini söyledi. Üniversitedeki hocalarımızın bunu dikkate almasını rica ediyorum. “Engelleri Sporla Aşıyorum” projesinde Berkay gibi insanlara bilinçli bir eğitim verildiğinde neler başarılabileceğini gördük. Bu süreçte bizlere yardımcı olan Sayın Müdürüme, proje koordinatörü Sevda Kalkan’a ve Oğuz Kalkan’a, Nurten Mermer’e teşekkür ederim. Eğitimde feda edilecek birey yoktur. Herkesin alabileceği bir eğitim vardır. Otizmli olabilirler ancak onlara verirsek alırlar, söylersek yaparlar, desteklersek başarırlar. Kırıkkale Üniversitesine, Hakan Yapıcı Hocam başta olmak üzere tüm Spor Bilimleri Fakültesi hocalarıma teşekkür ediyorum. Berkay’ı kabullendiler ve onun alabileceği seviyede bir eğitim sunuyorlar. Bu kazanımları her yerde bulmak mümkün değil. Engelli öğrencilerin burada kabullenildiklerini görüyoruz. Engelsiz Yaşam Birimi Koordinatörü Zeynep Hocam başta olmak üzere Üniversite yönetimine teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

Gençlik ve Spor İl Müdürü Hamza Güneş, “Bu sürecin kahramanı Berkay ve ailesidir. Biz sadece ortaya bir irade koyduk. Projenin bir kıvama gelmesinde antrenör ve eğitimci arkadaşların büyük bir rolü var. İdarecilerimizin de sorunların üzerine gitmesi gerekiyor. Biz de projede gençlerimize yardımcı olmaya çalıştık. Herkesin bir olimpiyatı vardır. Berkay’ın olimpiyatı da üniversitedir bence. Berkay, şu anda olimpiyatta ve en güzel yerde. Berkay’ın burada okuması bizler adına da yapılan çalışmaların boşuna gitmediğini herkese göstermiştir. Ailesi kadar bizler de memnunuz. Eğitimcilerin ve idarecilerin toplumdaki ihtiyaçları göz önüne almaları ve sorunları çözüme kavuşturmaya istekli olmaları gerekiyor. Eğitimci ve antrenör arkadaşlara rica ediyorum: yalnız kalsanız da çaba göstermekten vazgeçmeyin yoksa Berkay gibi gençler yarı yolda kalır. Farkında olup harekete geçmemiz lazım.” şeklinde konuştu.

Programda kısa bir konuşma yapan Özel Çocuklar Milli Takım Antrenörü Sevda Kalkan, “7 yıldır emek verdiğimiz bir öğrencimizin yaşama tutunması, Üniversite okuması bizler için en büyük ödüldür. Üniversite sonrasında da Berkay’ı güzel yerlerde görmek isteriz. Bizim için özel çocukların diğer çocuklardan farkı yoktur. Engelli bir bireyi sadece engelli bireylerle antre ederseniz bir ilerleme göremezsiniz. Antremanlarda da bu ayrımı yapmadan çocukları beraber çalıştırıyoruz. Bu yüzden toplumda daha fazla yer edinen bireyler oldular. Hepinize teşekkür ederim.” şeklinde konuştu.

Resim yapmanın Berkay Çenesiz’e sağladığı katkılar hakkında bilgi veren Öğr. Gör. Selda Pehlivanlı Akgün, “Berkay Çenesiz, üstün zekalı ve yetenekli bir öğrencimizdir. Berkay, Resim dersinde daha çok sporcu kartlarının resimlerini yapıyordu. Bu süreçte Berkay’ı güdülememizin Berkay’a olumlu etkileri oldu. Öğrencimizle birebir konuşarak bu gelişimi sağlamaya çalıştık. Bir süre sonra Berkay, yaptığı çalışmalar hakkında sınıf arkadaşlarına bilgi verir hale geldi. Sanat terapisi, sanat malzemeleri ile yapılan ve iyileştiren bir aktivitedir. Resim sanatının bir vesileyle Berkay’ın kendini ifade edebilmesine, göz teması kurabilmesine, sosyalleşmesine ve dikkatini toplamasına büyük etkileri oldu. Berkay’ın annesine ve babasına böylesine güzel bir çocuğu Üniversitemize kazandırdıkları için teşekkür ederim.” dedi.

Program, Berkay Çenesiz’in eserlerinden oluşan resim sergisinin gezilmesi ile sona erdi.